Kebony var det valgte materialet da den første miljømerkede skolen i Norden skulle bygges i Røyken i utkanten av Oslo. Resultatet er Sydskogen skole, et flott sted å være – og å lære.

Det offisielle Svanemerket setter tøffe standarder. Så tøffe at de strenge kravene til byggematerialer overgår de tilsynsmyndighetene. Dette er grunnen til at firmaet som fikk kontrakt for å bygge Sydskogen skole måtte ta de riktige valgene i materialer. Kebony bruker en miljøteknologi som gir et alternativ til truede tropiske arter og konvensjonelt trykkbehandlet tre. Dette harmonerer perfekt med Svanemerkets krav om at tømmeret som brukes i bygget skal være bærekraftig produsert. Å bevare planetens vitale skogressurser krever en langsiktig tilnærming, og Kebony er et klimavennlig valg.

Ingenting overlatt til tilfeldighetene

Det er mange faktorer å ta tak i når man bygger en skole. Du kan velge å ta en kjent rute, eller innovere. Sistnevnte var det dristige valget gjort av byggentreprenørene Bermingrud og arkitektpraksisen tegn_3, med full støtte fra Røyken kommune. Kebony var snart i spill som det foretrukne materialet for skolens fasader, både på estetisk og praktisk grunnlag.

Inspirerende fargevalg

“Da vi kom om bord var mange av de andre materialene allerede bestemt, så det var viktig for oss å velge en fargeskala som ville ha varig appell i mange år fremover”, sier tegn_3 arkitektteamet. Lamellbekledning av tre og et design med fargerike overflater gir bygget et lekent uttrykk, samtidig som det passer godt inn i skolens område og grønne omgivelser. Universell utforming er integrert i prosjektet, der bruk av farger og kontraster fremhever strukturelle trekk og skaper både romlig variasjon og kontinuitet. Intuitiv veifinning er en prioritet, for å gjøre det enkelt for beboerne å komme seg fra A til B i bygget.

Tegn_3-arkitektene brukte forskjellige farger på de forskjellige inngangsdørene for å gjøre det enkelt for elevene å finne sin egen inngangsdør.

“De fargerike detaljene vil fremheve lokalene etter hvert som de eldes”, forklarer arkitektene. Kebony er et naturlig materiale som endrer farge over tid. I dag er de nye fasadene brune, men de vil gradvis gå over til Kebonys karakteristiske sølvgrå patina.

Miljøvennlige funksjoner

Andre funksjoner implementert av entreprenørfirmaet for å møte Svanens strenge krav til energiytelse inkluderer installasjon av solcellepaneler på taket. Sydskogen skole er det som kalles et passivhus, det vil si at energibehovet er 25 prosent lavere enn et vanlig bygg. Målet var å bygge en miljøvennlig skole hvor brukerne trives både innendørs og utendørs.

«Et godt inneklima er spesielt viktig for en utdanningsinstitusjon, og for det formål gir Kebony en luftgjennomtrengelig, naturlig fasade. Skolen skal huse rundt 400 elever og lærere, og vi er sikre på at de vil trives i et bygg alliert med naturen, forklarer arkitektene.

For å vare i årevis

Et annet viktig aspekt ved å bygge en skole er at den må tåle mange års bruk. Det betyr at det ikke er et alternativ å gå på akkord med kvalitet.

“Når det gjelder den visuelle appellen, vil Kebony fasadekledningen bli enda mer attraktiv over tid, men det er også et værbestandig materiale som tåler tidens tann”, forklarer arkitektene. Dette setter så standarden for en skole som vil ta imot generasjon etter generasjon med skoleelever, og vi håper det vil inspirere andre skoleutviklere til å ta lignende «grønne» valg.

 

For info: Siden ferdigstillelsen av Sydskogen skole ved studiestart 2019 har tegn_3 fusjonert med Gottlieb Paludan Architects fra Danmark. Det nye firmaet opererer nå under navnet Gottlieb Paludan Architects.